12-07-2012 08:35 | Door: Lotte Gerritsen

De investeringen in cleantech, een verzamelnaam voor technologieën die bijdragen aan een beter milieu, zijn over de hele wereld gedaald.

Het slechte nieuws kwam naar voren in een rapport van het Amerikaanse Cleantech Group, de marktleider op het gebied van onderzoek naar cleantech. In totaal werd er in het tweede kwartaal van 2012 voor €1,3 miljard aan investeringen gedaan in groene technologieën. Dit is 14 procent minder dan in het eerste kwartaal en 25 procent minder dan het tweede kwartaal van 2011, toen er nog ruim 1,7 miljard geïnvesteerd werd.

Economische crisis

De cijfers geven het effect aan van de wereldwijde economische crisis. Door de crisis heerst er tevens een stijgende publieke oppositie tegen overheidssubsidies op onder andere zonne- en windenergie en elektrische auto’s.

“Ik kan niet anders zeggen dan dat de Amerikaanse markt voor groene technologieën op slot zit”, zegt Sheerez Haji, CEO van de Cleantech Group. De negen beursgenoteerde groene bedrijven in het tweede kwartaal komen allemaal uit China, terwijl Noord-Amerikaanse startups als Brightsource en Enerkem hun beursplannen lieten vallen.

De Amerikaanse markt voor groene technologieën zit op slot.Sheerez Haji, CEO Cleantech Group

Resource management

Er lijkt weinig verandering op komst, al hoopt Haji dat de verwachtte beursgang van SolarCity, een leverancier van zonne-energie en oplaadstations voor elektrische auto’s, de cleantech investeringen een nodige boost zal geven.

Daarnaast ziet Haji een goede toekomst op het gebied van resource management; het zo effectief mogelijk benutten van de middelen die je hebt. “Misschien kan je het geen cleantech noemen”, zegt Haji, “maar het efficiënt beheren van bronnen is hot en het gaat heel groot worden”.

Bron: Greentechmedia

Foto: 401(K) 2012