18-06-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wil het Europese Emission Trading Scheme (EU ETS) werkelijk een remmende werking hebben op de opwarming van de aarde, dan moet de prijs van een ETS-recht binnen een jaar verviervoudigen.

Dat zeggen de Britste economen Nicholas Stern en Simon Dietz in het nieuwste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Economic Journal. Stern is een autoriteit op het gebied van de economie van de klimaatverandering.

Op dit moment is de prijs van een ETS-recht een kleine €6. Daarmee mag een ton CO2 worden uitgestoten. De economen bepaalden dat, om een afname van broeikasgassen te bewerkstelligen, die prijs in 2015 minstens €24 moet bedragen. De komende twintig jaar moet de ondergrens nog eens stijgen naar €60.

Hierdoor wordt het voor bedrijven minder aantrekkelijk CO2 uit te stoten en blijft de concentratie broeikasgasdeeltjes in de lucht beperkt tot zo’n 450 deeltjes per miljoen. Laag genoeg om de gemiddelde wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius.

Onjuist

Stern en Dietz stellen dat veel invloedrijke economische modellen die de gevolgen van de klimaatverandering in kaart brengen, onjuist zijn en voortbouwen op onvolledige gegevens. Zij halen in het artikel een onlangs verschenen reeks rapporten onderuit van het VN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). De onderzoeken stoelden op het zogeheten DICE-model, waarvan Stern en Dietz aantonen dat dit achterhaald is. Het DICE-model gaat uit van de verkeerde data en onderschat volgens de twee economen de mogelijke economische schade van laks ingrijpen.

De voorspellingen zijn vooralsnog veel te conservatief, aldus Stern en Dietz. Uit hun berekeningen blijkt dat de gevolgen van de klimaatverandering veel groter zijn dan tot nu toe voorspeld. In een interview met de Britse krant The Independent waarschuwen ze dat als er niet snel actie wordt ondernomen, de huidige levensstandaard van de Westerse wereld het einde van de eeuw niet haalt.

Nicholas Stern maakte naam met zijn studie uit 2010 naar de economische gevolgen van klimaatverandering. De Stern Review on the Economics of Climate Change geldt nog steeds als een van de meest toonaangevende onderzoeken naar de noodzaak van klimaat-maatregelen.

Het verhogen van de prijs van het ETS-aandeel is volgens de economen de beste manier het tij te keren.

Bron: The Independent en Phys.org | Foto: Taras kalapun via Flickr