02-02-2018 09:45 | Door: Rianne Lachmeijer

Triodos Bank en ASR lenen de komende vier jaar samen € 600 mln aan duurzame ondernemingen. Bedrijven, instellingen en projecten op het gebied van groene energie, de verduurzaming van vastgoed en de zorgsector komen in aanmerking voor de financiering.

De gezamenlijke financieringsconstructie richt zich naast Nederland, op duurzame initiatieven in België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Spanje. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het internationale relatienetwerk van Triodos Bank, aangezien de bank al langere tijd als financier internationaal actief is.

Transitie naar een duurzame economie versnellen

ASR is de samenwerking aangegaan, omdat de verzekeraar hoopt op deze manier het aandeel investeringen met een duurzame impact op het bedrijfsleven te vergroten. Voor Triodos Bank zit de toegevoegde waarde in de mogelijkheid om grotere projecten te financieren. Daarmee wil de bank de transitie naar een duurzame economie versnellen.

Beide partijen nemen een deel van de financiering voor hun rekening, met een minimum van 30 procent. De financiering kan variëren van € 5 mln tot maximaal € 70 mln per project.

Financiële instellingen hebben een belangrijke rol bij verduurzaming

“De aandacht voor duurzaamheid is de laatste tijd sterk toegenomen. Financiële instellingen hebben een belangrijke sleutel in handen. Immers, met onze financieringsbeslissingen of beleggingskeuzen van vandaag beïnvloeden we de kwaliteit van de samenleving en het leefklimaat voor de komende decennia”, zegt Pierre Aeby, CFO Triodos Bank, in een persbericht.

“Alleen als we werkelijk duurzame keuzes maken, kunnen we de noodzakelijke transitie naar een economie helpen realiseren die groener en socialer is. Deze samenwerking van twee financiële instellingen laat zien wat de sector voor de transitie naar een duurzame economie kan betekenen.”

 Financiële instellingen samen voor verduurzaming

Het is niet de eerste keer dat financiële instellingen elkaar opzoeken om de transitie een naar een duurzame economie te versnellen. Zo ontwikkelde het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF) een meetmethode waarmee de CO2-impact van beleggingen en financieringen zichtbaar wordt.

In PCAF zijn ABN AMRO, Actiam, APG, ASN Bank, FMO, MN Services, PGGM, Stichting Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Stichting Pensioenfonds van de Metalektro (PME), Triodos Bank en Volksbank verenigd.

"Met de methodiek die de PCAF-leden gezamenlijk hebben ontwikkeld kunnen we de invloed van beleggingen en financieringen op het klimaat meten. Daarmee heb je een sturingsmechanisme, zodat financiële instellingen keuzes kunnen maken om de CO2-uitstoot die ze veroorzaken te verminderen", zei Piet Sprengers Head Sustainability bij ASN Bank en voorzitter van het platform.

Lees ook: Meer dan 200 institutionele beleggers lanceren gezamenlijk klimaatinitiatief

Bron: A.s.r. | Afbeelding: Adobe Stock