12-02-2018 07:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Bamboo Capital Partners lanceert een nieuw investeringsvehikel voor financiering van off-grid energieprojecten in Afrika en Azië. 
 
Bamboo Capital Partners heeft het Bamboo Energy Access Multiplier (BEAM) investment platform gelanceerd. Dit deed Bamboo in samenwerking BBOXX. BBOXX is gespecialiseerd in ‘plug-and-play’ zonne-energiesystemen, met name in Afrika. Samen willen zij miljoenen Afrikanen van zonne-energie voorzien. Dat schrijft Environmental Finance. 

Investering in zonne-energie als een service

De eerste $ 50 mln van het platform is geïnvesteerd in BBOXX en verschillende bedrijven die energiedistributie als een service aanbieden. Dit moet de huidige initiatieven in Afrika en Azië opschalen.

'Zonne-energie voor miljoenen Afrikanen'

“BEAM gaat de investeringen in off-grid energie in ontwikkelingslanden aanjagen”, zegt oprichter Jean-Philippe de Schrevel van Bamboo. ”We hebben de ambitie om miljoenen mensen te voorzien van energie om hun levensstandaard te verbeteren.”
 
Volgens Mansoor Hamayun, CEO van BBOXX, biedt BEAM oplossingen voor twee problemen. Het zorgt voor geld om energiedistributie als een service in ontwikkelingslanden op te schalen en maakt het makkelijker om succesvolle modellen van het ene land naar het andere te exporteren.

Interesse in Afrikaanse zonne-energiemarkt

Bamboo en BBOXX zijn niet de enige bedrijven die kansen zien op de Afrikaanse energiemarkt. Eerder ontving SolarNow $ 6 mln van Sunfunder, Oikocredit en responsAbility Investments voor financiering van een project dat Oegandese particulieren voorziet van zonne-energiesystemen. En ook de Amerikaanse start-up Fenix International wil Afrikanen van zonne-energie voorzien.
 
Lees ook: “Zonne-energie voorziet miljoenen Afrikanen van elektriciteit“

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Shutterstock