30-06-2014 13:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Rabobank is de grootste investeerder in megastallen ter wereld. Niet in eigen land, maar in opkomende economieën en Amerika. 

Dat staat in een rapport gepubliceerd door dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Rabobank investeerde de afgelopen drie jaar € 4,2 mrd in boerenbedrijven met grote hoeveelheden vee. Dat is bijna tien procent van het totaal aan investeringen aan de veesector. De bank stelde volgens Wakker Dier geen eisen aan het dierenwelzijn, wat ingaat tegen de eigen gedragscode.

De Rabobank heeft zoals de meeste banken standaarden opgesteld om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Volgens de Food & Agribusiness-principes van Rabobank moeten veehouders hun vee behandelen volgens ‘wettelijke en ethische standaarden in de samenleving’. In veel opkomende economieën zoals China en Brazillië is de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn echter een stuk soepeler dan in Europa. Volgens de bank is het rapport suggestief en is de grootte van een stal geen maatstaf voor een goede behandeling van dieren.

De Rabobank scoort volgens de eerlijke bankenwijzer naar verhouding gemiddeld op het gebied van klimaatverandering en dierenwelzijn. Volgens Wakker Dier vertaalt het beleid zich niet naar de praktijk. Ook ING (€ 1,4 mrd) en ABN Amro (€ 225 mln) investeren in grote veehouderijen.

 

Palmolie

 

Ook op het vlak van duurzaamheid stuit Rabobank op kritiek. Een aantal milieuorganisaties waaronder Milieudefensie hebben vrijdag een klacht ingediend tegen Rabobank, omdat deze € 47 mln investeert in palmoliebedrijf Bumitama Agri Ltd. Dit bedrijf zou verantwoordelijk zijn voor ontbossing voor de bouw van palmolieplantages in Indonesië. De Rabobank zegt in dialoog te zijn met het bedrijf, dat beterschap belooft.

De klacht kwam terecht bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die de bank in het uiterste geval kan uitsluiten voor subsidies en handelsmissies.

Bron: Trouw | Foto: FaceMePls via Flickr