08-03-2018 10:30 | Door: Rianne Lachmeijer

In Nederland groeit het gebruik van zonne-energie, maar er is nog een weg te gaan. ABN AMRO schetst een beeld van de ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie in Nederland.

Ondanks dat het gebruik van zonne-energie toeneemt, maakt het nog slechts een klein deel uit van de energiemix: 0,27 procent van de Nederlandse energiemix bestaat uit zonne-energie. In de energiemonitor 'Energietransitie: laat de zon schijnen' schetst ABN AMRO een beeld van de Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie.

Lees ook: Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: ‘Duurzaamheid creëert waarde op de lange termijn’

Aandeel hernieuwbare energie in Nederland

In 2020 wil Nederland dat hernieuwbare energie 14 procent uitmaakt van de energiemix. In 2016 stond de teller op circa 6 procent. Het aandeel van hernieuwbare energie in Nederland is ten opzichte van 2015 slechts licht gestegen, van 5,8 naar circa 6 procent. Ondanks dat de totale productie van hernieuwbare energie omhoog ging met 5 procent was de impact beperkt, omdat het energieverbruik tegelijkertijd ook met 4 procent toenam.

Daarom is Nederland volgens ABN AMRO nog ver verwijderd van de doelstellingen voor hernieuwbare energie. Toch verwacht de bank dat de ontwikkeling van zonne-energie de komende jaren door zal zetten.

Lees ook: Zonne-energieproductie in Nederland steeg in 2017 met 40 procent

Groei van zonne-energie doorzetten

Om ervoor te zorgen dat zonne-energie in de toekomst een substantieel aandeel vormt in de Nederlandse energiemix onderscheidt de bank een aantal factoren waarop kan worden ingezet.

Zo pleit ABN AMRO ervoor dat subsidies blijven bestaan en efficiënt worden gebruikt; haalbaarheidsstudies worden ingezet om de realisatiegraad van projecten te verhogen; elektriciteitsnetten op de veranderlijkheid van hernieuwbare energie worden ingericht; hogere CO2-prijzen worden ingesteld en maatschappelijk draagvlak wordt vergroot.

Bron: ABN AMRO | Afbeelding: Adobe Stock