09-07-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO onderhandelen landen over importheffingen op milieuvriendelijke goederen. Samen vertegenwoordigen zij 86 procent van de handel. Inzet: een prijsdaling tot wel 35 procent.

Die prijsdaling is te realiseren door de importtarieven op specifieke duurzame producten drastisch te verlagen. Het gaat om goederen als windturbines, zonnepanelen en katalysators. Vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en China schuiven bij de WTO in Genève aan de onderhandelingstafel.

De gesprekken bouwen voort op de eerdere overeenkomst over een lijst van 54 producten waarvoor de lidstaten van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) tegen 2016 een lager importtarief willen hanteren. Volgens de krant The New Zealand Herald gaat het om $1000 mrd aan goederen waarvan de prijzen omlaag kunnen.

In een tweede fase komen ook duurzame diensten in aanmerking. Hierin is vooral de Europese Unie geïnteresseerd, omdat zo'n maatregel de onderhoudskosten voor bijvoorbeeld windparken omlaag brengt. Voor de Verenigde Staten past een akkoord goed in het klimaatbeleid van president Barack Obama, liet een afgevaardigde weten. Of de onderhandelingen gevolgen hebben voor de Amerikaanse en Europese heffingen op Chinese zonnepanelen werd niet duidelijk.

Bron: Bloomberg, The New Zealand Herald | Foto: MPD01605 via Flickr