14-07-2014 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De grootste pensioenbeheerder van Nederland APG gaat voor € 500 mln een joint venture aan met de Duitse investeerder Aquila Capital voor investeringen in waterkracht.

De joint venture splitst het totaalbedrag van € 500 mln, waarbij de ene helft direct van APG afkomstig is en deze de andere helft van Aquila Capital leent. De twee bedrijven vinden waterkrachtprojecten in onder andere Scandinavië en nieuw te bouwen centrales in Turkije voldoende rendabel: de investering moet 6 tot 15 procent winst opleveren.

APG beheert € 369 mrd aan pensioenopbouw van 4,5 miljoen Nederlandse werknemers. De beheerder investeert dit pensioengeld om waardedaling door inflatie tegen te gaan.

 

Subsidieklimaat

 

De keuze voor waterkracht ten opzichte van andere energiebronnen heeft als voornaamste reden dat deze niet afhankelijk is van subsidies. APG ging eerder niet verder met andere vormen van hernieuwbare energie doordat het subsidieklimaat onbetrouwbaar zou zijn.

Waterkrachtcentrales zijn in principe een onuitputtelijke bron van energie, al komen daarbij ook vaak broeikasgassen als CO2 en methaan vrij door rotting van plantenresten in de stuwmeren. APG laat weten dat het in de selectie specifiek kijkt naar riviercentrales, die energie opwekken door een natuurlijk verval. Deze maken weinig tot geen gebruik van stuwmeren, waardoor de uitstoot aanzienlijk wordt teruggedrongen. Centrales in bergachtig gebied zoals in Scandinavië en het Alpen-gebergte zijn hier met name geschikt voor.

Bron: nieuws.nl, NUzakelijk | Foto: Sander de Kraker