15-07-2014 12:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een recent door Google overgenomen tech-bedrijf levert robots aan het Amerikaanse leger. Reden voor Triodos Bank om de beleggingen in Google te stoppen.

“Gezien ons zero tolerance beleid ten aanzien van alles wat met wapens te maken heeft, hebben we afgelopen maand het moeilijke besluit genomen Google uit onze beleggingsuniversum te verwijderen,” zei Eric Holterhues, fondsmanager bij Triodos, tegen FondsNieuws.

Het betreffende dochterbedrijf, Boston Dynamics, maakt geavanceerde robots en is het meest bekend van de BigDog. Ondanks vragen van Triodos Investment Management wilde Google niet bevestigen of ontkennen dat Boston Dynamics de ontwikkeling van militaire robots zal voortzetten. Daarop heeft de duurzame bank Google verwijderd uit zijn beleggingsuniversum.

 

Delta Lloyd

 

Triodos beheert niet zelf zijn fondsen, maar heeft dit uitbesteed aan Delta Lloyd Asset Management. Ook ASN Bank heeft het beheer uitbesteed.

Deze praktijk stelt duurzame banken in staat om strenge duurzaamheidscriteria op te stellen, aan de hand waarvan wordt bepaald in welke bedrijven wel of niet wordt geïnvesteerd – het zogeheten beleggingsuniversum. De fondsbeheerder is niet verplicht te investeren in alle fondsen op de lijst. De instelling mag zelf het rendement maximaliseren door fondsen wel of niet op te nemen en de grootte van posities te bepalen.

Foto: JD Hancock via Flickr.com