11-04-2018 12:15 | Door: Rianne Lachmeijer

Om het Klimaatakkoord van Parijs te halen is CO2-reductie noodzakelijk, ook in de bestaande bouw. Met een nieuwe hypotheek wil Triodos bank de verduurzaming van 5,3 miljoen bestaande woningen stimuleren.

Al bij aanvang van de hypotheek gaat Triodos Bank met huizenbezitters in gesprek over toekomstige energiebesparingsmaatregelen. Iedere klant krijgt op die manier in een vroegtijdig stadium een energieadvies op maat. Dit kan direct ingepast worden in de hypotheek. Consumenten die de hypotheek afsluiten hoeven niet in een keer alle maatregelen te nemen. Het kan ook in stappen.

Wat een zuiniger huis oplevert

De energiebesparingsmaatregelen zijn te financieren met een energiebespaarlening met 50 procent korting op de rente. Als de woning een ‘energiesprong’ maakt, verlaagt Triodos Bank direct de hypotheekrente. Triodos Bank hoopt hiermee het verduurzamen van woningen voor iedereen toegankelijk te maken.

In onderstaande infographic toont de bank wat verduurzaming kan opleveren:

Verduurzaming van de bestaande bouw

“Het is niet ingewikkeld om bij nieuwbouw te zorgen voor energie neutrale woningen. De uitdaging zit hem in bestaand particulier woningbezit. Een sociale energietransitie is noodzakelijk maar moet ook wel zo financieel ingericht zijn dat dit voor menig huishouden haalbaar is”, zegt Matthijs Bierman, algemeen directeur van Triodos Bank in Nederland.

Hij verwacht dat de speciale lening, met 50 procent korting op de rente, woningbezitters kan aanzetten tot verduurzaming, zeker als dit betekent dat de hypotheeklasten dalen. “Wij denken dat dit aanbod er echt voor kan zorgen dat we mensen kunnen motiveren om maatregelen te nemen om van energielabel G naar bijvoorbeeld label B te komen. Op deze manier maken we verduurzamen mogelijk voor een grote groep mensen.”

Lees ook: Waarom een bank zich druk maakt over de verduurzaming van de woningmarkt

Bron: Triodos Bank | Afbeelding: Adobe Stock | Infographic: Triodos Bank