16-04-2018 07:30 | Door: Rianne Lachmeijer

Deens pensioenfonds PKA gaat niet langer investeren in 35 olie- en gasmaatschappijen. Volgens het pensioenfonds bereiden deze bedrijven zich niet voldoende voor op klimaatverandering.

De 35 olie- en gasmaatschappijen, waaronder Anadarko, Chesapeake Energy, Marathon Oil, Apache, Gazprom, Inpex, Lukoil, Rosneft en Sinopec, doen volgens pensioenfonds PKA onvoldoende om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de Klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat schrijft Environmental Finance.

In totaal onderzocht het Deense pensioenfonds 62 olie- en gasmaatschappijen. Vijftien daarvan heeft PKA nog niet uitgesloten voor investeringen, maar zij blijft deze maatschappijen wel in de gaten houden. Het pensioenfonds hoopt deze bedrijven in een duurzamere richting te sturen.

Pensioenfonds gaat kritisch kijken naar mobiliteitssector

Naast de fossiele sector wil PKA zich richten op de mobiliteits- en transportsector. "Een effectieve transitie van de transportsector is cruciaal om aan de Klimaatdoelen van Parijs te voldoen”, stelt Peter Damgaard Jensen, chief executive PKA.

“Autofabrikanten die niet investeren in de ontwikkeling van elektrische en hybride auto's, gaan een financieel risico vormen, omdat elektrische auto’s door technologische ontwikkelingen op lange termijn voor consumenten aantrekkelijker zullen worden. Dus in PKA zullen we de kritische houding ten aanzien van de kolen- en oliesector ook bij de auto-industrie gaan hanteren.”

Lees ook: ‘Investeerders moeten zich per direct voorbereiden op de fysieke risico’s van klimaatverandering’

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Adobe Stock