18-07-2014 12:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft lidstaten opgeroepen hun belastingstelsel te hervormen. In plaats van arbeid moet niet-duurzame activiteit worden belast.

De Europese ministers van Milieu vergaderden in Milaan over groene economische groei en maatregelen tegen klimaatverandering. Het EEA bracht een rapport naar buiten dat stelt dat verduurzaming van het belastingstelsel leidt tot een groei van werkgelegenheid en vermindering van milieuvervuiling. Groene belastingen bedragen 2,4 procent van het Europese Bruto Binnenlands Product.

Minder belasting op arbeid maakt het voor werkgevers aantrekkelijker meer personeel aan te nemen. Tegelijkertijd zijn veel Europese landen de laatste jaren terughoudend geweest bij het invoeren van duurzame maatregelen in het belastingstelsel. Die zouden de economische groei kunnen afremmen.

Directeur Guy Ryder van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zei tijdens de conferentie in Milaan dat 'de wereld niet hoeft te kiezen tussen banen en milieu', meldt de website Euractiv.

 

Eco-innovatie

 

Volgens het EEA-rapport kunnen overheden vergroening van de economie op verschillende manieren stimuleren, bijvoorbeeld door eco-innovatie. Dit is de verzamelnaam voor de ontwikkeling van duurzamere producten en diensten.

Hoe meer bedrijven aan eco-innovatie doen, hoe efficiënter het betreffende land met grondstoffen omgaat, stelt het rapport. De EU werkt aan een circulaire economie. In 2030 moet al 70 procent van het restafval worden gerecycled.

Eind juni kwam het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) al tot de vergelijkbare conclusie dat het belastingstelsel duurzamer en effectiever kan. Uit het PBL-onderzoek blijkt ook dat grootverbruikers ten opzichte van kleinverbruikers onevenredig lage belasting betalen, terwijl hun milieu-impact het grootst is.

Bron: Euractiv | Foto: bob via Flickr