26-04-2018 15:20 | Door: Rianne Lachmeijer

ACTIAM steunt opnieuw de resolutie van Follow This waarin Shell wordt opgeroepen een leidende rol te nemen in de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening. Eerder spraken Aegon, pensioenfonds van de Metalektro (PME) en pensioenfonds Detailhandel  al hun steun uit.

Minder enthousiast over de resolutie is Shell zelf. De olie- en  gasmaatschappij raadt aandeelhouders aan tegen de resolutie te stemmen. In de resolutie verzoekt Follow This Shell om de ambities die ze hebben om te zetten in concrete, meetbare doelen waarop ook het management afgerekend kan worden. Volgens Shell is de resolutie onnodig, omdat het olie- en gasbedrijf vindt dat het al een aanpak heeft die breder en vooruitstrevender is dan wat Follow This voorstelt.

Lees ook: Shell: 'De resolutie van Follow This is onnodig'

‘Shell moet grotere bijdrage leveren’

Aandeelhouder ACTIAM is blij dat Shell in 2017 de ambitie heeft uitgesproken om de netto CO2-voetafdruk met 50 procent te reduceren en de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) steunt. Toch volgt de vermogensbeheerder niet het advies van Shell op om tegen de resolutie te stemmen.

“Wij zijn er vanaf het eerste uur, de eerste resolutie, bij geweest. Dit omdat wij vanuit zowel maatschappelijk als financieel perspectief de noodzaak zien van een versnelde energietransitie”, zegt Dennis van der Putten, hoofd verantwoord beleggen & strategie bij ACTIAM.

“De resolutie maakt duidelijk dat Shell een grotere bijdrage zou moeten leveren aan een schonere energievoorziening. Het is aan Shell om daar invulling aan te geven. Shell heeft nu wel een lange termijn klimaatambitie naar aanleiding van het Klimaatakkoord in Parijs en de Follow This resoluties, maar wat ons betreft niet stevig genoeg. Daarom steunen wij ook deze derde resolutie.”

Lees ook: Aegon steunt klimaatresolutie: ‘Shell moet transitie naar klimaatneutrale energievoorziening leiden’

Bron: ACTIAM | Afbeelding: Adobe Stock