01-05-2018 09:06 | Door: Rianne Lachmeijer

Er is een leidraad gelanceerd die banken ter hand kunnen nemen om transitierisico’s van hun uitgeleende geld te beoordelen en daarover te rapporteren. Deze leidraad sluit aan bij de aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

Een werkgroep waarin zestien banken, waaronder Rabobank, investeringsadviseurs en klimaatwetenschappers zijn verenigd, heeft de leidraad ontwikkeld. De leidraad helpt banken om klimaatscenario’s toe te passen. Het gaat om drie scenario’s: een temperatuurstijging van 1.5°C, 2°C en 4°C. Dat schrijft Environmental Finance.

Lees ook: Financiële instellingen lanceren methodiek om CO2-impact te meten

Vijf sectoren die klimaatverandering zullen merken

De werkgroep focust op vijf sectoren die de impact van klimaatverandering vooral zullen merken: energie, transport, metaal en mijnbouw, vastgoed en landbouw. Van elke sector is berekend hoe de transitierisico’s de komende vijftig jaar veranderen.

In onderstaande podcast vertelt directievoorzitter Arie Koornneef van ASN Bank over de transitierisico’s, de impact die een bank heeft op de maatschappij en hoe ASN Bank een positieve impact op het klimaat wil realiseren: 

 

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Adobe Stock