06-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco stapt in een Aziatisch groen privaat investeringsfonds. Het fonds richt zich op duurzame en milieuvriendelijke bedrijven in Azië.

Asia Climate Partners is een initiatief van de Asian Development Bank (ADB) en de Japanse financiële dienstverlener Orix. Dat meldt de website Nikkei Asia Review. De investeerders willen beginnen met een startkapitaal van $ 400 mln. Beide partijen leggen ieder  $ 100 mln in en willen daarnaast nog eens $ 200 mln ophalen bij institutionele beleggers.

Het fonds investeert in duurzame Aziatische bedrijven voor hernieuwbare energie, schone technologie, landbouw en bosbouw. De snelgroeiende economieën in Azië hebben te maken met grote milieuproblemen als slechte lucht- en waterkwaliteit en kampen met inefficiënt gebruik van energie en grondstoffen. Volgens de ACP-oprichters is er grote behoefte aan investeringen in die technologieën en verdienen die zich snel terug.

Robeco, dat vorig jaar werd overgenomen door Orix, moet de oprichting van Asia Climate Partners in goede banen leiden. Op termijn wil het fonds opschalen naar een vermogen van $ 1 mrd. Het hoofdkantoor komt in Hong Kong te staan en de fonds wordt geleid door de drie partijen samen.

Bron: Nikkei Asia Review | Foto: Justin Gaurav Murgai