20-06-2018 07:45 | Door: Rianne Lachmeijer

World Green Building Council network lanceert een pilot voor een gestandaardiseerd Europees framework voor groene hypotheekregelingen. Dit moet de groei van energie-efficiënte gebouwen stimuleren. Tijdens het project is ook aandacht voor dataverzameling.

De pilot wordt ondersteund door 37 banken, waaronder ABN Amro, ING en Triodos. "Het grote aantal organisaties dat deelneemt aan het proefproject vertegenwoordigt momenteel 45 procent van de Europese uitstaande hypotheken, wat neerkomt op 21 procent van het Europese bbp", zegt Luca Bertalot, energy efficient mortgages initiative coordinator tegen Environmental Finance.

Duurzame gebouwen waardevoller

World Green Building Council (WorldGBC) verwacht dat duurzame gebouwen steeds waardevoller worden bevonden door zowel kredietverstrekkers als leners. Doordat duurzame gebouwen zuiniger zijn en waardevast zijn over langere termijn, leveren zij minder risico’s op.

Daarnaast stijgt de vraag onder beleggers naar groene obligaties die gebruikt worden voor de financiering van groene hypotheken. Dit zorgt ervoor dat het interessanter wordt voor kredietverstrekkers om aantrekkelijkere hypotheken te bieden aan mensen die kiezen voor energiezuinige woningen.

Lees ook: Waarom een bank zich druk maakt over de verduurzaming van de woningmarkt

Bron: Environmental Finance | Afbeelding: Adobe Stock