20-08-2014 10:01 | Door: Willemien Groot

De jury van de ASN Bank Wereldprijs heeft een selectie gemaakt van veertig inzendingen die doorgaan naar de volgende ronde. De innovatieve en haalbare projecten zoeken oplossingen voor onder meer hernieuwbare energie en eerlijke handel.

De veertig projecten zijn verdeeld over de vier duurzame thema's van de bank. De inzendingen die volgende ronde haalden, zijn geselecteerd op innovatie, duurzaamheid, haalbaarheid, impact en creativiteit van de projecten, meldt de jury. De bedenkers krijgen in september twee trainingsdagen waarin ze hun voorstel verder kunnen aanscherpen. Daarna moeten zij stemmen verwerven om kans te maken op de hoofdprijs. De inzendingen variëren van een kleinschalige projecten tot schaalbare oplossingen voor de industrie.

 

Projecten

 

De SlimBreker is een inmiddels gepatenteerd systeem dat betonpuin terugbrengt tot de oorspronkelijke bestanddelen als grind, zand en cement. De ontwikkelaars willen de betonindustrie zowel circulair als CO2-neutraal maken.

Healthy Seas ruimt afgedankte visnetten op en laat die verwerken tot badpakken en andere producten. Bij de Kledingbibliotheek kan de klant voor een bepaalde tijd verschillende typen kleding huren. Als je een boek of een auto kunt huren, waarom dan geen kleding, is het uitgangspunt van de bedenkers. En aGreen Story is een initiatief van Zoetermeerse middelbare scholieren die online duurzame kantoorartikelen, schoolspullen en gadgets verkopen. Veelal betreft het artikelen uit België, Frankrijk en Duitsland die nog niet in Nederland te koop zijn.

 

Duurzame thema's

 

De ASN Bank Wereldprijs heeft tot doel innovatieve en doeltreffende oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen. De vier duurzame thema's dit jaar zijn:

Duurzame energie, natuur en milieu;

Eerlijke handel, eerlijke mode en eerlijke voeding;

Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid;

Veiligheid en sociale cohesie.

Eerdere winnaars waren onder andere Studiojux.org, een organisatie die kleding wil produceren met het doel de arbeidsomstandigheden en de natuur in ontwikkelingslanden te verbeteren, het project MADPSU dat zeer efficiënte computeronderdelen ontwikkelt en FairPhone, een smartphone met eerlijke onderdelen, die inmiddels te koop is.

Meer informatie over de Wereldprijs en een overzicht van alle veertig inzendingen vindt u op de website van de ASN Bank.

Bron: ASN Bank | Foto: ASN Bank