19-07-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bondskanselier Angela Merkel riep deze week landen op om strengere limieten te stellen op CO2-uitstoot, terwijl Duitsland mogelijk zijn eigen duurzame doelstellingen moet bijstellen.

Naast het feit dat Duitsland een subsidieverlaging voor zonnepanelen moet uitstellen, gaat het plan om een ondergrondse CO2-opslag te bouwen mogelijk niet door. Volgens minister Philipp Rösler van Economie zouden door deze maatregelen banen in gevaar komen.

In de krant ‘Bild am Sonntag’ vroeg de minister zich openlijk af of de plannen wel haalbaar zijn. Ook zette hij vraagtekens bij de doelstelling om voor 2020 één miljoen elektrische auto’s te introduceren en het energieverbruik met tien procent te verminderen.

Urgentie

Angela Merkel heeft nog niet op de uitlatingen gereageerd. Begin deze week riep ze landen wél op om limieten te stellen op de C02-uitstoot, voordat de klimaatverandering ‘dramatische vormen’ zal aannemen. Afgelopen december werden er in het Zuid-Afrikaanse Durban afspraken gemaakt over CO2-uitstoot, maar volgens criticasters zijn de afspraken veel te timide om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

“Tijd is van essentieel belang,” zei Merkel op een conferentie in Berlijn. Hier bereiden delegaties uit dertig verschillende landen zich voor op de klimaattop die volgend jaar  zal plaatsvinden in Katar.

Transitie

Na de Japanse kernramp van vorig jaar maart datum/jaar sloten de Duitsers veel kerncentrales en ging het land over op een duurzame economie. De oosterburen willen dat de 35 procent van de energievoorziening van duurzame bronnen komt. Ook wil het land in 2022 helemaal geen gebruik meer maken van kernenergie.

Bron: NuZakelijk en The Guardian

Foto: World Economic Forum