27-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Cliënten eisen steeds vaker investeringen met een positieve impact. Met name jonge beleggers vragen daarom.

Dat schrijft de Amerikaanse website InvestmentNews naar aanleiding van twee succesvolle uitgiften van groene obligaties. De afgelopen maand haalde de Duitse ontwikkelingsbank KfW € 1,5 mrd op en de Wereldbank ruim € 9 mln.

 

Veranderende markt

 

Het Amerikaanse bedrijf ImpactAssets, gespecialiseerd in duurzame en sociale beleggingen, merkt dat vooral jongere investeerders, zoals de Millennials, zich hiertoe aangetrokken voelen. Dat betekent dat adviseurs niet alleen rekening moeten houden met het bedrag dat beleggers te besteden hebben, maar ook met hun specifieke wensen. Volgens het bedrijf zijn er ook voor mensen met weinig geld inmiddels voldoende mogelijkheden. De markt is door de toenemende vraag aan het veranderen.

Vergeleken met tien jaar geleden hebben cliënten veel meer keuze uit verschillende soorten beleggingen die zowel een sociale of duurzame bijdrage leveren en voldoende rendement opleveren, zegt ook Merrill Lynch, die de uitgifte van de Wereldbank begeleidde.

 

Groene obligaties

 

Inclusief de uitgifte van de groene obligaties van de afgelopen maand, is in 2014 al ruim € 15 mrd opgehaald.  De Duitse ontwikkelingsbank KfW gebruikt het geld om zijn hernieuwbare energieprojecten te financieren. De Wereldbank ondersteunt met de opbrengst 50 projecten in 20 landen op het gebied van energie en maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Eerder dit jaar verkochten onder andere GDF Suez en Unilever met succes groene obligaties voor de uitvoering van duurzame projecten.

Bron: World Bank, KfW, InvestmentNews | Foto: Andreas Poike