24-08-2018 16:00 | Door: Rianne Lachmeijer

DOEN Participaties heeft haar converteerbare lening aan zeepproducten Seepje omgezet in aandelen. Daarmee is de eerste institutionele investeerder binnen. Volgens DOEN Participaties kan dit ook andere financiers aantrekken.

“Doordat wij met onze participaties risicodragend durven in te stappen, trekt dat weer andere financiers over de streep,” zegt Daan Laméris, investeringsmanager van DOEN Participaties in een persbercht. “Potentiële impact staat centraal in al onze investeringen, met daarbij het vermogen tot opschalen en het vermogen tot het inspireren van anderen. Seepje voldoet aan al deze criteria.”

Biologisch afbreekbaar zeepproduct

In 2014 startte Seepje met de verkoop van zeepschillen: de schillen van de Sapindus Mukorossi-vrucht uit Nepal. Deze boom is ook wel bekend onder de naam zeepnotenboom. Deze schillen passen in een waszakje en zijn voor elke wasmachine geschikt. Zodra de schillen in contact komen met water produceren zij zeep. Inmiddels maakt Seepje verschillende duurzame wasmiddelen en allesreinigerproducten op basis van dit ingrediënt. seepje, zeepboom

De schillen zijn biologisch afbreekbaar waardoor ze na gebruik gewoon op de composthoop kunnen worden gegooid. Seepje is nu verkrijgbaar bij meer dan 1.600 verkooppunten in Nederland en België, waaronder Albert Heijn, de Wereldwinkels, WAAR en Marqt.

Opschaling

De omzet van de lening in aandelen stelt Seepje in staat haar producten nog verder over de grenzen uit te breiden. Zo is Seepje nu in gesprek met een van de grootste biologische supermarktketens in Duitsland. “Die samenwerking verschaft ons toegang tot die veel grotere markt voor duurzame en sociale was- en reinigingsproducten en biedt enorm veel perspectief”, zegt mede-oprichter Jasper Gabriëlse van Seepje.  

“Ook aan de leverancierskant zitten we niet stil. Met een auditteam gaan we later dit jaar naar Nepal en India om daar met de boeren te overleggen hoe we met hen kunnen werken aan meer sociale impact. Stap voor stap werken we aan het verbeteren van de gehele keten.”

Lees verder: ‘Bedrijven die investeren in duurzame keten zijn financieel sterker’

Bronnen: Seepje & DOEN  participaties | Afbeeldingen: Seepje & DOEN  participaties