02-09-2014 10:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De duurzame beleggingsfondsen van ASN Bank hebben een positief eerste halfjaar 2014 achter de rug. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de bank.

Alle beleggingsfondsen behaalden een positief rendement. Volgens de halfjaarcijfers leverde de Deense windmolenbouwer Vestas Wind Systems een belangrijke bijdrage aan het rendement van zowel het ASN Duurzaam Aandelenfonds als het ASN Milieu & Waterfonds.

De koers van het ASN Duurzaam Aandelenfonds steeg verder door het Amerikaanse Keurig Green Mountain (koffie, thee en cacao), de Nederlandse onderneming Accsys Technologies (verduurzaming van hout) en het Deense Coloplast, dat actief is in de gezondheidszorg.

 

Energie

 

Het Milieu & Waterfonds profiteerde vooral van de beleggingen in duurzame energie, water en energie-efficiëntie. De afvalsector deed het minder goed. De ondernemingen die het meest bijdroegen aan het resultaat waren NIBE Industrier (energie-efficiëntie in gebouwen) en Vestas Wind Systems.

Het ASN Groenprojectenfonds verstrekte voor € 6,3 mln aan nieuwe leningen op het gebied van duurzaam bouwen, windenergie en decentrale energievoorziening, voor onder meer warmte-koude-installaties. Daarnaast wil het fonds zich meer richten op verduurzaming in andere sectoren, zoals de zorg. Het ASN Groenprojectenfonds richt zich dan vooral op de financiering van verduurzaming van het vastgoed.

 

CO2-uitstoot

 

De totale absolute CO2-uitstoot waarvoor het ASN Duurzaam Aandelenfonds verantwoordelijk is, nam in het eerste half jaar toe. Deze stijging is grotendeels veroorzaakt doordat de omvang van het fonds toenam. Bovendien belegde het fonds meer in bedrijven die relatief veel CO2-uitstoten. De duurzame bank streeft ernaar in 2030 geheel klimaatneutraal te zijn. De ambitie geldt zowel voor de kantoren als voor alle beleggingen en financieringen.

De gemiddelde CO2-uitstoot van ASN Duurzaam Small & Midcapfonds nam licht toe. Ook het ASN Milieu & Waterfonds liet een toename zien, onder meer door beleggingen in energie-intensieve bedrijven.

Bron: ASN Bank | Foto: ASN Bank