05-09-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Banken moeten een commissaris voor Duurzaamheid aanstellen. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) wil dat de overheid de banken daartoe verplicht.

"Duurzaamheid is geen hobby, maar een business model en een principe", zegt directeur Giuseppe van der Helm van de VBDO. Daarbij hoort de aanstelling van een gespecialiseerde commissaris, die toezicht houdt op de manier waarop een bank een duurzame langetermijnstrategie uitrolt. Ook voor het beloningsbeleid. Het bestuur van een bank en de commissarissen zouden hierop kunnen worden afgerekend.

Van der Helm lanceerde zijn voorstel tijdens een gesprek over duurzaam bankieren met de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Volgens de VBDO staat duurzaamheid nog niet op het netvlies van bankbesturen. De financiële sector loopt daarin, vergeleken met het bedrijfsleven, ver achter. Van der Helm: “Unilever en DSM hebben duurzaamheid inmiddels omarmd als bedrijfsstrategie voor de toekomst.”

 

Maatschappelijke rol

 

Volgens VBDO vervullen de banken een belangrijke maatschappelijke rol. De overheid behandelt hen als gewone bedrijven, maar als zij een fout maken zijn de gevolgen voor de hele samenleving. De Vereniging wil dat banken meer verantwoordelijkheid nemen voor hun maatschappelijke impact, transparanter worden in hun beleggingsbeleid, kredietverlening en de belastingafdracht in landen waar ze actief zijn.

Zonder sturing lukt dat niet, volgens de VBDO. De overheid zou duurzaam bankieren, behalve door wetgeving en toezicht, ook kunnen stimuleren door fiscale prikkels en publiek-private samenwerking.

Bron: VBDO | Foto: Christian Mairitsch, via Flickr