22-09-2014 17:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De filantropische organisatie van de familie Rockefeller, het Rockefeller Brothers Fund (met een vermogen van $ 860 mln) verwijdert fossiele brandstoffen uit het investeringsportfolio. Dit is bekend gemaakt in aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York.

Het besluit is het gevolg van de zogenaamde ‘fossil fuel divestment movement’, een beweging die een aantal jaar geleden is begonnen op universiteiten in de Verenigde Staten. Hiermee willen de universiteiten bedrijven en particulieren over de hele wereld aanmoedigen om afstand te doen van hun investeringen in fossiele brandstoffen. Zo willen ze voorkomen dat bedrijven profiteren van het vrijkomen van CO2 en het bijbehorende risico van klimaatverandering.

De Rockefeller Brothers Fund heeft inmiddels de investeringen in steenkool en teerzand beëindigd en gaat meer investeren in hernieuwbare energie.

Steeds meer instanties en bedrijven sluiten aan bij de beweging  investeringen in fossiele brandstoffen te beëindigen. In plaats hiervan investeren bedrijven en particulieren in duurzame(re) alternatieven. In totaal gaat het om ongeveer 180 instituten, zoals liefdadigheids- en religieuze organisaties, pensioenfondsen en lokale overheden.

De bedrijven hebben toegezegd dat zij activa ter waarde van $ 50 mrd zullen afstoten. Voor particuliere investeerders gaat het om ruim $ 1 mrd, volgens adviesbureau Arabella. De bedrijven willen de bedrijfsvoering conform hun maatschappelijke principes aanpassen of een voorbeeld zijn voor andere bedrijven om duurzaam te investeren.

Bron: New York Times | Foto: Simon Cunningham, via Flickr