15-01-2019 16:32 | Door: Bas Joosse

Nederlandse pensioenfondsen zullen de risico’s en kansen van een circulaire economie in kaart moeten brengen. Dat is één van de stappen die zij moeten nemen in de transitie naar een circulaire economie. Niets doen is geen optie, stelt het Sustainable Pension Investments Lab (SPIL) in een kennispaper.

In het paper ‘De circulaire agenda’ zet de groep een aantal stappen uiteen voor Nederlandse pensioenfondsen om goed te kunnen functioneren.

Download de paper

“De transitie naar een circulaire economie is begonnen. Pensioenbeleggers hebben daarin een keuze in hoeverre ze voorop willen lopen. Maar de keuze om dit onderwerp niet mee te nemen is er niet”, stelt SPIL-lid Erik Breen.

De pensioenfondsen moeten in de circulaire agenda drie dingen doen. Eén van die stappen is onderlinge samenwerking. Het verkleinen van risico’s in het begin is een tweede stap die genomen moet worden. Ten slotte kunnen pensioenfondsen de circulaire economie voortstuwen door te beleggen in circulaire initiatieven.

Lees ook: Stand van zaken: verantwoord beleggen onder Nederlandse pensioenfondsen

Risicoanalyse

SPIL geeft in het paper een voorbeeld van een risicoanalyse, gemaakt door de Ellen MacArthur Foundation in 2017. In die analyse lopen bedrijven die weinig innoveren, veel niet-hernieuwbare grondstoffen gebruiken en weinig samenwerken met andere bedrijven grote risico’s. Het gaat bijvoorbeeld om de olie- en gasindustrie, de cementindustrie en de bouw. Volgens het SPIL is de ambitie “om een beleggingsportfolio zo in te richten dat deze lineaire risico’s worden geminimaliseerd”,

CE-strategie

Naast het zo klein mogelijk maken van risico’s kan de circulaire economie ook een onderdeel zijn van de duurzame strategie. In dit geval worden volgens SPIL beleggingsopties geselecteerd waarbij de circulaire economie een herkenbaar onderdeel is.

De meest verstrekkende optie is beleggen in de circulaire economie. “De inzet voor CE wordt vooral beoordeeld op de lange termijn, met daarbij de overtuiging dat die transitie naar CE er komt”, stelt SPIL.

Lees ook: ‘Circulaire economie laat beleggers bewuster kiezen’

Bron: SPIL | Afbeelding: Adobe Stock