25-07-2012 10:33 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De duurzame reclamemaker GreenGraffiti is de eerste onderneming die voor honderd procent gefinancierd wordt door crowdfundingplatform Seeds.nl.

Het platform is een dochteronderneming van ABN Amro en kreeg vier maanden de tijd om zich te bewijzen. Precies twee maanden na de lancering had GreenGraffiti de volledige benodigde financiering van €30.000 binnen.

Duurzame reclame

GreenGraffiti maakt op een duurzame manier reclame boodschappen van kalk, sneeuw, zand, mos en bloemen. Daarnaast compenseert het bedrijf de CO2-uitstoot en wordt voor elke gebruikte liter water een bedrag gedoneerd aan GreenAdsBlue, een stichting die waterprojecten in ontwikkelingslanden doneert.

De onderneming is gestart in 2008, heeft inmiddels acht werknemers en is actief in twaalf verschillende landen. “Fantastisch dat het platform er is in deze tijd van economisch zwaar weer”, zegt Joost Niepoth, mede-oprichter van GreenGraffiti.

Investeerders

Op Seeds.nl kunnen particulieren en bedrijven tussen de €500 en €5000 investeren in één van de vijf start-ups. Zij krijgen de investering uiterlijk binnen drie jaar terug, met een rendement van twaalf procent per jaar. Maar niet zonder risico: als het bedrijf na vijf jaar niets verdient, vervalt het recht op rendement.

Fantastisch dat het platform er is in deze tijd van economisch zwaar weer.Joost Niepoth, mede-oprichter GreenGraffiti

Voor GreenGraffiti legden investeerders gemiddeld €650 per persoon neer. Dit waren vooral familieleden, vrienden en mensen uit het zakelijk netwerk van de ondernemers. "We hebben geen mediabudget en hebben met z'n allen veel energie gestoken in het enthousiasmeren van mensen."

ABN Amro

ABN Amro is de eerste bank ter wereld die een concept van microfinanciering heeft opgestart. Crowdfunding wint aan populariteit omdat banken steeds minder ondernemingen financiering verlenen. “Het snelle succes van de funding van de eerste ondernemer op Seeds.nl bewijst dat crowdfunding werkt”, zegt Arthur van de Graaf, CEO van Seeds.nl. “Dat we dit kunnen doen voor ondernemingen met belangrijke maatschappelijke doelen biedt de toegevoegde waarde die in deze tijd het verschil maakt.”

Bron: Het Financieele Dagblad

Foto: 350.org