16-05-2019 09:20 | Door: Bas Joosse

Een groep van 58 aandeelhouders van BP zet het oliebedrijf onder druk om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. De aandeelhouders beleggen gezamenlijk ongeveer £ 10 miljard. In februari kondigde BP al aan dat de bedrijfsstrategie aangepast wordt.

Onder de 58 investeerders zijn zes van de tien grootste Britse fondsmanagers, stelt de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), verantwoordelijk voor het beleggersinitiatief Climate Action 100+. In dit initiatief zetten investeerders zich in om de opwarming van de aarde te beperken.  Ook de Nederlandse investeerder APG, die onder andere belegt namens pensioenfonds ABP, ondertekende de resolutie voor BP. Het bestuur van BP liet eerder dit jaar al weten de resolutie te zullen steunen, na overleg met investeerders. Bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 23 mei wordt de resolutie ingediend.

Verantwoordelijkheid

“De wetenschap is helder over de noodzaak voor verstrekkende acties door grote bedrijven. Het komende decennium is cruciaal in het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius. Investeerders hebben een verantwoordelijkheid om bedrijven aansprakelijk te houden en te zorgen dat zij zich houden aan de afspraken van Parijs”, stelt Steve Waygood, Chief Responsible Investment Officer van investeringsmaatschappij Aviva Investors.

Doelen van Parijs halen

In de resolutie wordt BP verplicht om een businessstrategie op te stellen die erop gericht is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. De investeerders willen onder andere weten hoe BP nieuwe investeringen evalueert met de doelen van Parijs in het achterhoofd. Ook vragen ze om doelen die actief de hoeveelheid broeikasgassen reduceren en duidelijkheid over de verwachte CO2-uitstoot van energieproducten. Ten slotte willen ze dat de doelen gerelateerd worden aan de beloningen van de top van het bedrijf.

Shell

Dat laatste punt werd vorig jaar ook door aandeelhouders van Shell ter tafel gebracht. Hoewel het Nederlands-Britse concern in eerste instantie niets voelde voor een koppeling tussen de klimaatdoelen en de beloningen aan de top, ging het bedrijf begin december toch overstag.

Bron: Institutional Investors Group on Climate Change | Afbeelding: Adobe Stock