13-06-2019 15:31 | Door: Bas Joosse

De Noorse regering wil dat het regeringspensioenfonds gaat investeren in hernieuwbare energie. Het Government Pension Fund Global is één van de grootste beleggingsfondsen ter wereld.

Het fonds belegt geld in ongeveer 9.000 bedrijven en beheert een vermogen van ruim 9.000 biljoen Noorse Kronen ($ 1 biljoen). Dat vermogen komt voornamelijk uit de opbrengsten van de Noorse olie- en gasindustrie.

Het fonds krijgt nu van de Noorse regering het mandaat om een bedrag van maximaal $ 20 miljard te investeren in hernieuwbare energie. Ook moeten de investeringen in acht kolenbedrijven en ongeveer 150 oliebedrijven gestaakt worden.

$ 13 miljard

Volgens de Britse krant The Guardian houdt het mandaat onder andere in dat ongeveer $ 6 miljard aan investeringen in kolen niet doorgaan. Ook zal het fonds niet langer investeren in bedrijven die onderzoeken doen naar nieuwe winplaatsen van olie, stelt de krant. Met die investeringen is een bedrag van $ 7 miljard gemoeid. “De grote oliebedrijven moeten nu gewaarschuwd zijn. Dit is een signaal dat zij snel hun businessmodel moeten herzien”, stelt Mark Lewis, Global Head of Sustainability Research van BNP Paribas Asset Management, dat zelf meer dan $ 440 miljard aan vermogen belegt.

Olie – en gasbedrijven die maatregelen nemen om hun CO2-uitstoot te verminderen, hoeven volgens Business Green niet te vrezen voor hun investeringen; omdat ze zich al inzetten om de uitstoot te verminderen. Voor bedrijven als Shell en Exxon Mobil betekent dit positief nieuws, hoewel andere investeerders wel druk op de bedrijven houden om hun CO2-uitstoot verder terug te dringen.

Minder kolen

Naast het mandaat voor de groene investeringen zal het pensioenfonds niet langer investeren in bedrijven die jaarlijks meer dan 10 gigawatt aan energie opwekken met kolen of meer dan 20 miljoen ton kolen winnen. In 2015 stopte het fonds al met beleggingen in kolenmijnen en teerzandolie.

Bronnen: Business Green, The Guardian, nbim.no | Afbeelding: Adobe Stock