23-10-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim 80 procent van de Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen is onvoldoende voorbereid op de risico's van klimaatverandering.

Dat blijkt uit een onderzoek van Ceres, een NGO op het gebied van duurzaamheid in het bedrijfsleven, en de Amerikaanse Vereniging van Verzekeringsmaatschappijen.

Slechts negen verzekeraars, of 3 procent van de 330 onderzochte bedrijven, kregen het oordeel 'leidend'. De overige bedrijven kwamen niet verder dan 'beginnend' of 'minimaal'. De 330 bedrijven vertegenwoordigen samen 87 procent van de Amerikaanse markt. Ceres ziet wel een lichtpuntje: de grotere concerns hebben hun zaken beter op orde dan kleinere bedrijven.

 

Verschillen

 

Verzekeraars gespecialiseerd in vastgoed en ongevallen begrijpen de gevolgen van klimaatverandering het beste. Die concerns zijn wel steeds vaker geneigd klanten in risicogebieden slechts deels of helemaal niet te verzekeren. Dat betekent dat schade door extreem weer voor rekening komt van lokale autoriteiten of instellingen, waarschuwen de samenstellers. Bovendien maakt dit beleid lokale gemeenschappen kwetsbaarder. Na een ramp is er onvoldoende geld voor de wederopbouw.

Ziektekostenverzekeraars en bedrijven die levensverzekeringen aanbieden, blijken veel minder goed voorbereid dan zou moeten. Volgens het onderzoek staan deze concerns bloot aan grotere risico's. Bijvoorbeeld door ziekenhuisopname of zelfs overlijden tijdens een hittegolf.

Over de afgelopen 30 jaar zijn de jaarlijkse verliezen bij verzekeraars als gevolg van natuurrampen gestegen, terwijl minder verzekeringen zijn afsloten. De bevindingen van Ceres wijken niet veel af van eenzelfde onderzoek dat de organisatie drie jaar geleden uitvoerde.

Bron: Reuters, Environmental Leader | Foto: Tavo, via Flickr