25-07-2019 11:06 | Door: Bas Joosse

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft een meerderheidsbelang genomen in het Amerikaanse Four Twenty Seven, een toonaangevende leverancier van gegevens, intelligentie en analyse met betrekking tot de fysieke klimaatrisico’s​. Door de overname moet Moody’s beter in staat zijn om bedrijven te beoordelen op klimaatrisico’s.

Four Twenty Seven beoordeelt bedrijven op fysieke risico’s, gecombineerd met klimaatgerelateerde factoren. Het gaat onder andere om hitte- en waterstress, extreme neerslag, orkanen en stijging van de zeespiegel. De data van het bedrijf wordt onder andere gebruikt door banken, assetmanagers en regeringen om de klimaatrisico’s van hun investeringen te beoordelen. Extreme weersomstandigheden, zoals de hittegolf waar we nu in zitten, kunnen een risico vormen voor investeringen.

ESG-criteria

Door de overname wordt Moody’s nog beter in staat om bedrijven te beoordelen op hoe verantwoord zij omgaan met hun beleggingen. Dit gebeurt aan de hand van de ESG-criteria: environmental, social en governance. Moody’s nam eerder al de multinational Vigeo Eiris over, die ook bedrijven taxeert op ESG-criteria. De kredietbeoordelaar streeft ernaar om een wereldwijde standaard te ontwikkelen voor ESG-beleggen.

Lees ook: ‘ESG-factoren meewegen in beleggingsbeslissingen financieel verstandig’

“Four Twenty Seven heeft een sterk platform gebouwd om klimaatrisico’s te kwantificeren en om risicofactoren in kaart te brengen”, stelt Myriam Durand, hoofd assessments bij Moody’s Investors Service. “De overname van Four Twenty Seven versnelt ons doel om klimaatanalyses te integreren in onze diensten.”

Risico’s

Moody’s is niet de enige partij die de ESG-risico’s in kaart brengt. Deutsche Bank lanceerde vorig jaar een tool, die het ESG-profiel van vijfduizend bedrijven bepaalt op basis van big data. De toepassing van de ESG-principes neemt in de financiële sector steeds verder toe. Diverse rapporten concludeerden de afgelopen jaren dat klimaatverandering een risico kan vormen voor beleggers en investeerders. Een VN-rapport concludeerde in mei nog dat de vijfhonderd grootste investeringsmanagers ruim $ 10 biljoen kunnen verliezen door klimaatverandering.

Bron: Moody's | Afbeelding: Adobe Stock