12-08-2019 16:25 | Door: Bas Joosse

In 2019 wordt in totaal voor $ 200 miljard aan groene obligaties uitgegeven. Deze voorspelling doet kredietbeoordelaar Moody’s. In de eerste helft van dit jaar werd voor $ 117 miljard aan green bonds uitgegeven.

In het tweede kwartaal van 2019 werd voor $ 66.6 mrd aan groene obligaties uitgegeven, staat in een rapport van Moody's Investors Service. Dat breng het totaal van leningen die specifiek bedoeld zijn voor de financiering van duurzame projecten op $ 117 mrd voor de eerste helft van 2019. Moody's spreekt van een forse toename ten opzichte van de eerste helft van 2018. Dat sluit aan bij de verwachtingen. “De markt voor groene obligaties blijft op koers om onze voorspelling van $ 200 mrd te halen”, aldus analist Matthew Kuchtyak.

Lees ook: 5 primeurs in de wereld van green bonds

Nederlandse invloed

Van de $ 66,6 mrd aan uitgeschreven groene obligaties was 54 procent afkomstig uit Europa. Daar droeg de Nederlandse regering aan bij met de uitgifte van haar eerste green bond. Deze leverde Nederland in mei meer dan $ 6 mrd op voor de financiering van duurzame projecten.

De Taakgroep Financiering van het Klimaatakkoord sprak eerder van een win-win.“Enerzijds kan de overheid op effectieve en transparante wijze geld ontsluiten voor klimaatprojecten, anderzijds krijgen beleggers toegang tot laag-risico groene investeringen, in aansluiting op hun ambities.”

Niet alleen regeringen geven green bonds uit, maar ook het bedrijfsleven. Het kan ook om bedrijven gaan die actief zijn in de fossiele industrie, vertelde Yasmina Serghini, corporate managing director ESG bij Moody’s, in een eerder interview. Het gaat er immers om dat de lening die het bedrijf uitgeeft specifiek ingezet wordt voor een duurzaam project, zoals de bouw van een windpark of recycling van water.

Groei niet onverwacht

Jaarlijks neemt het bedrag dat wordt uitgegeven aan groene obligaties toe. Eind 2017 ging de hoeveelheid obligaties door de grens van $100 miljard. Moody's verwacht dat de groei door zal zetten vanwege internationale ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Lees ook: Europees actieplan zet verduurzaming financiële sector in gang

Bron: Moody's | Afbeelding: Adobe Stock