27-07-2012 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het bedrijfsleven loopt nog tegen verschillende barrières aan als het gaat om de verduurzaming van hun strategieën.

Dat blijkt uit een onderzoek van Deloitte onder 65 internationale bedrijven die lid zijn van het UN Global Compact, een initiatief of bedrijven te stimuleren een duurzaam en sociaal verantwoordelijk beleid te voeren. Deze bedrijven worden gezien als duurzame leiders die reeds belangrijke stappen hebben genomen richting verduurzaming.

Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen in welke fase van duurzame groei, of Zero Impact Growth, de bedrijven zich bevinden. Zelfs deze koplopers op het gebied van duurzaamheid bleken nog tegen verschillende barrières op te lopen op het pad naar verduurzaming.

Gebrek aan eenduidige definities

Eén van de belangrijkste valkuilen was het gebrek aan eenduidige definities om duurzaamheidsinitiatieven goed te kunnen beoordelen en vergelijken, hetgeen ook al bleek uit onderzoek van Green Research. “Hierdoor is het lastig initiatieven tussen soortgelijke bedrijven prestaties tussen branches te vergelijken”, zegt Ralph Thurm, director Innovation & Sustainability bij Deloitte. “Er moet een eenduidige route uitgestippeld worden naar een Zero Impact Growth framework”.

Overige problemen

Naast het gebrek aan eenduidige definities hebben veel bedrijven moeite om ambitieuze duurzaamheidsstrategieën om te zetten in implementatie en wordt er meer aandacht besteed aan ecologische dan aan sociale doelstellingen. Ten slotte bleken de prestatieverschillen tussen de branches erg groot te zijn.

Bron: Controllers Magazine Foto: Lasse Johnsen