15-10-2019 08:43 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Achmea heeft een duurzame stip op de horizon gezet: in 2030 wil het verzekeringsbedrijf volledig klimaatneutraal zijn. Om dat doel te realiseren, treft het bedrijf verschillende maatregelen. Zo startte het vorige week met de aanleg van 3.200 zonnepanelen.

Achmea, het moederbedrijf van onder meer Interpolis, Centraal Beheer en Zilveren Kruis, brengt ieder jaar de CO2-voetafdruk van de volledige bedrijfsvoering in kaart. Daarbij wordt gekeken naar zaken als verwarming, verlichting, water- en papiergebruik, afval en mobiliteit. In de afgelopen vijf jaar zag het verzekeringsbedrijf deze CO2-voetafdruk al dalen met 30 procent.

Klimaatneutraal

Mooi, maar niet genoeg. Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea, in een persbericht: “Achmea wil bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Het tegengaan van de effecten van klimaatverandering hoort daarbij. We werken daarom met een ambitieus duurzaamheidsplan dat leidt tot een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030.”

“We werken actief samen met andere partijen om dat doel te bereiken en zoeken met leveranciers naar innovatieve mogelijkheden”, vervolgt hij.

Zonnepanelen en elektrische auto’s

Achmea zal verschillende, duurzame stappen zetten om klimaatneutraliteit te bereiken. Zo worden de parkeergarages van de kantoorlocatie in Apeldoorn momenteel uitgerust met 3.200 zonnepanelen. Het kantoor beschikte al over zeshonderd zonnepanelen en kan straks voor 15 procent in de eigen elektriciteitsvraag voorzien.

Ook voor de andere kantoorlocaties van Achmea worden verduurzamingsmaatregelen in kaart gebracht. Zo werkt de verzekeraar momenteel aan een mogelijke aansluiting op een geothermiebron. Vorig jaar werd het kantoor in Tilburg al van een groen dak voorzien.

Daarnaast onderzoekt Achmea de mogelijkheden om zijn wagenpark te verduurzamen, door stapsgewijs over te stappen op elektrische leaseauto’s. Om die reden werden in Apeldoorn eerder al 30 extra laadpunten voor elektrische auto’s geïnstalleerd.

CO2-certificaten

Achmea besloot in 2011 al om CO2-neutraal te opereren. De CO2-uitstoot van het bedrijf wordt sindsdien gecompenseerd met de inkoop van zogeheten VCS-certificaten (Voluntary Carbon Standard). Achmea koopt deze certificaten bij projecten die zich inzetten voor de aanleg en het behoud van bosgebied en de aanleg van nieuwe, duurzame energiebronnen. Vanaf 2030 heeft Achmea de inkoop van deze certificaten echter niet meer nodig om klimaatneutraal te opereren.

Lees ook:

·       Achmea vermindert beleggingen in kolen en teerzandolie

Afbeelding: Adobe Stock