21-10-2019 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

HiTex heeft een investering van € 1 mln ontvangen van investeringsfonds RAAK-PRO. Het onderzoek richt zich op de integratie van ICT in textielproducten, een ontwikkeling die ook (sociaal) duurzame voordelen met zich meebrengt.

Veertien onderzoeksinstituten en textiel- en elektronicabedrijven werken tijdens dit project aan het verwerken van ICT-oplossingen in textielproducten, zoals kleding, tenten en muur- en vloerbedekking. Dit wordt ook wel ‘embedded textile’ genoemd. Het project focust zich op toepassingen op het gebied van outdoor, interieur en technisch textiel, met het doel om drie prototypes te ontwikkelen.

Uiteindelijk moet HiTex bedrijven helpen om dergelijke producten daadwerkelijk in productie te nemen en naar de markt te brengen.

Textiel en Internet of Things

Volgens de onderzoeksgroep leent textiel zich perfect voor de integratie van ICT-oplossingen, zoals Internet of Things. Textiel is immers een belangrijk onderdeel van onze levensomgeving dat op talloze plekken aanwezig is. Daarnaast is het als materiaal zeer geschikt voor de integratie van ICT.

Duurzame kansen

Eliza Bottenberg, projectleider HiTex en onderzoeker binnen het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion ziet vele kansen, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting, warmte en sensoren. “De toepassingen van slim textiel zijn oneindig”, zegt ze. “Bijvoorbeeld bij de opvang van slachtoffers bij een natuurramp. Wanneer energie met behulp van flexibele zonnecellen op het tentzeil opgevangen kan worden en vervolgens direct omgezet kan worden in stroom, kunnen hulpverleners en slachtoffers voorzien worden van warmte, licht en het opladen van bijvoorbeeld de mobiele telefoon.”

“Maar denk ook aan slim textiel in vloeren van verzorgingstehuizen”, vervolgt ze. “Daar kan het meerwaarde bieden door bijvoorbeeld bewegingspatronen van ouderen te meten, zodat verzorgers betere hulpverlening kunnen bieden en daar zijn waar het nodig is.”

Meer weten over duurzaamheid in de textielsector? Lees hier meer:

Foto: Adobe Stock