23-10-2019 16:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bijna de helft van de Nederlandse consumenten is bereid om € 10 of meer te betalen voor de recycling van hun matras. Zo’n 72 procent van de consumenten stelt daarnaast bereid te zijn om meer te betalen voor een matras met duurzaamheidslabel. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO.

Recycling van matrassen is een belangrijk onderwerp, stelt de bank in het onderzoek. Jaarlijks worden er in Nederland ruim 1,5 miljoen matrassen afgedankt. Bijna tweederde daarvan wordt niet gerecycled en belandt in de verbrandingsoven. Daar komt bij dat ruim een kwart van de matrassen langs de straat wordt gezet, in plaats van naar een milieustraat gebracht wordt. Ook dit is een probleem, omdat een matras schoon en droog moet zijn voor optimale recycling.

CO2-uitstoot en matrassen

ABN AMRO roept op tot actie. Als alle afgedankte matrassen in Nederland wél gerecycled worden, bespaart dat de komende tien jaar namelijk zo’n 185.000 ton CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met 1,2 miljoen retourvluchten tussen Amsterdam en Parijs, aldus de bank.

Een mogelijke oplossing is volgens ABN AMRO dat gemeenten en/of producenten verantwoordelijk gemaakt worden voor het ophalen van matrassen.

Meerprijs voor gerecyclede matrassen

Het onderzoek brengt ook goed nieuws: bijna de helft van de consumenten is bereid om € 10 of meer te betalen voor het ophalen van een oud matras. Slechts 9 procent geeft aan een dergelijke verwijderingsbijdrage helemaal niet te willen betalen.

Daarnaast blijkt 72 procent van de consumenten bereid om meer te betalen voor een matras met duurzaamheidslabel. Ook dit is een belangrijke ontwikkeling; duurzame matrassen zijn namelijk gemakkelijker te recyclen.

Verandering in de gehele keten

Om de keten van matrassen echt duurzamer te maken, moet de hele keten in actie komen én anders ingericht worden, stelt ABN AMRO. Arnold Mulder, sector banker energy bij ABN AMRO: “De route naar recycling moet minstens zo eenvoudig worden als het aan de straat zetten van een matras. Daarvoor is het erg belangrijk dat de inzameling van matrassen wordt verbeterd. Kansrijk is de invoering van een verwijderingsbijdrage, omdat de consument hiervoor open blijkt te staan en de kosten hiermee kunnen worden gedekt.”

“Hoewel verbranding van matrassen nog steeds een hoofdpijndossier is, lijken oplossingen dus wel in zicht”, besluit hij. “Als de overheid en het bedrijfsleven hierin slagen, kunnen hier waardevolle circulaire lessen uit worden getrokken.”

Lees ook:

Beeld: Adobe Stock | Bron: ABN AMRO