13-11-2014 10:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse overheid stort € 100 mln in het Green Climate Fund van de Verenigde Naties. Dat heeft minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking bekend gemaakt.

Het Green Climate Fund ondersteunt ontwikkelingslanden bij het opzetten van duurzame projecten. Daarnaast krijgen de landen hulp bij maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Ploumen moet het fonds zo snel mogelijk aan de slag kunnen.

De VN-lidstaten zijn akkoord gegaan met de oprichting van het fonds tijdens de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Het is de bedoeling dat het GCF wordt gevuld met bijdragen van overheden en het bedrijfsleven. Maar die vallen tot dusver tegen. Vanaf 2020 moet er zo’n $ 100 mrd in het fonds zitten. Tot nu toe is slechts $ 2,3 mrd toegezegd, waarvan $ 2 mrd afkomstig is van Duitsland en Frankrijk.

Afrikaanse klimaatonderhandelaars hebben gewaarschuwd dat als er volgend jaar niet minimaal $ 7 mrd is toegezegd, een akkoord in Parijs over een nieuw klimaatverdrag gevaar loopt.

Bron: Trouw, Green Climate Fund, The Economic Times | Foto: Verenigde Naties