25-02-2020 15:41 | Door: Marc Seijlhouwer

De grote bedrijven van Europa investeerden in 2019 samen € 124 mld in duurzaamheid. De investeringen variëren van elektrische auto's tot intelligent energiegebruik. In totaal bespaarden de bedrijven daardoor 2,4 gigaton CO2, gelijk aan de uitstoot van het VK, Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen samen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van CDP (Carbon Disclosure Project) die vandaag verscheen. De non-profitorganisatie onderzocht in totaal 882 bedrijven en ontdekte hoeveel die investeerden in duurzaamheid. Ongeveer de helft van het geïnvesteerde geld ging naar onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technieken. De andere helft zijn 'kapitaalinvesteringen' in bestaande technieken die geld op kunnen leveren.

Lees ook: Deze bedrijven zijn duurzame voorlopers

Elektrische auto's en windmolens

De investeringen komen voor 90 procent terecht in twee sectoren: transport en energie. Daar zit ook de meeste groei, volgens de ondervraagde bedrijven. Groene infrastructuur en de groeiende vraag naar elektrische auto's worden als belangrijke kansen voor de toekomst gezien. Dat er zo veel geld naar twee sectoren gaat is overigens niet vreemd; samen zijn energie en transport verantwoordelijk voor 40 procent van de directe CO2-uitstoot in Europa.

De investeringen laten zien dat bedrijven hun best doen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Investeringen in energie zorgen voor een uitstootvrije elektriciteitsvoorziening in 2050. En er moeten snel een heleboel nieuwe elektrische auto's gebouwd worden, willen we over dertig jaar af zijn van benzinemotoren. Europese automerken begonnen relatief laat met investeren in elektrische modellen, maar lijken nu volop bezig.

Lees ook: De betaalbare elektrische Volkswagen

Dubbel zo veel geld nodig

Tegelijkertijd laat het CDP-rapport ook zien dat er nog meer nodig is. De EU wil dat alle bedrijven in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat te halen moet corporate Europa de komende jaren twee keer zoveel investeren: 25 procent van de kapitaalinvesteringen moet duurzaam zijn om dat doel te halen.

Hoewel de mobiliteits- en energiesectoren volop investeren, blijft de materialensector achter. Deze is verantwoordelijk voor bijna de helft van de Europese uitstoot, maar zorgde maar voor 5 procent van alle duurzame investeringen.

Deze sector, die onder andere staal en chemische producten maakt, loopt nog achter op het gebied van duurzaamheid. Hoewel bedrijven als Tata Steel (met een nieuw soort oven die minder CO2 produceert) en Avantium (met drie fabrieken voor biobased chemicaliën) proberen te vergroenen, staat de sector nog aan het begin van grootschalige vergroening.

Lees ook: Test met CO2-arme staalproductie overtreft verwachtingen

Bron: CDP | Beeld: Adobe Stock