01-08-2012 16:02 | Door: Mark Beumer

Sterker inzetten op decentrale opwekking van energie, isolatie en elektrisch vervoer kan Nederland in 2030 ruim 150.000 banen opleveren.

Dat is de voorlopige conclusie van het ‘Nieuwe Referentie Scenario 2030’. Voor dit scenario hebben 24 experts op het gebied van duurzaamheid hun visie gegeven op de Nederlandse energietransitie. Onder de experts onder andere Anniek Mauser van Unilever en voormalig minister Hans Alders die nu werkzaam is bij branchevereniging Energie Nederland.

Voor de werkgelegenheid in Nederland is het beter om in te zetten op duurzame technieken, dan verouderde, fossiele technieken. “Inzetten op decentrale opwekking, isolatie en elektrisch vervoer loont voor de energie- en installatiebranche,” zegt John Kerkhoven, managing partner bij Quintel Intelligence, in een column op Energiepodium.nl over het scenario.

Inzetten op decentrale opwekking, isolatie en elektrisch vervoer loont voor de energie- en installatiebranche. John Kerkhoven, Quintel Intelligence

Verschillen

Cijfers van het CBS laten zien dat de werkloosheid in Nederland al een jaar een opwaartse trend vertoont: van 5 procent in juni 2011 tot inmiddels 6,3 procent. Duurzame methodes om energie op te wekken kunnen een deel van de oplossing zijn.

“Een zonnepaneel wordt bijvoorbeeld meestal in het buitenland geproduceerd,” aldus Kerkhoven. Planning en installatie van zonnesystemen leveren echter veel Nederlandse banen op. De bouw van een kerncentrale zou grotendeels de werkgelegenheid in het buitenland spekken, aangezien Nederlandse bedrijven geen noemenswaardige rol spelen in deze sector.

Ook binnen vergelijkbare technieken levert de duurzame keuze meer banen op. “Een verhoogde inzet van HRe-ketels en warmtepompen vraagt meer werk van de installateurs dan de plaatsing van een gewone HR-ketel.” Zo kost het plaatsen van een warmtepomp 130 uur tegen 4,5 uur voor de installatie van een reguliere combiketel.

Kerkhoven maakte de inschatting van de inspanning per technologie samen met partners Alliander, Eneco, KEMA, E-On, GasTerra en Scheepstra Duurzame Energie.

Vakmensen

Volgens de realistische inschatting van de betrokken experts kan de energietransitie leiden tot 150.000 banen. Dat is inclusief ‘indirecte’ banen. “Als de plaatselijke installateur een betere boterham kan verdienen, kan hij meer geld uitgeven aan de plaatselijke bakker.”

Als de plaatselijke installateur een betere boterham kan verdienen, kan hij meer geld uitgeven aan de plaatselijke bakker. John Kerkhoven, Quintel Intelligence

Kerkhoven is optimistisch over de toekomst, maar signaleert een tekort aan vakmensen. “Het ‘Nieuwe Referentie Scenario' levert een behoorlijke bijdrage aan de Nederlandse economie in de periode 2012 - 2030. Maar hebben we ook genoeg vakmensen om dat werk te doen? We zullen meer mensen dan voorheen moeten interesseren en de gelegenheid moeten geven om een op energie en installatie gerichte opleiding te volgen.”

Foto: Legomatics