18-05-2020 18:03 | Door: Marc Seijlhouwer

Pensioenverzekeraar Zwitserleven heeft het Zwitserleven Duurzaam Aandelenfonds extra verduurzaamd. Vanaf nu zal elke investering van het bedrijf moeten voldoen aan de duurzaamheidseisen: bedrijven moeten zich aan kunnen passen aan een duurzame toekomst. Met de nieuwe eisen valt 25 procent van de bedrijven ter wereld af als potentiële investering.

Zwitserleven, onderdeel van Vivat, maakt haar nieuwe koers vandaag bekend. De verzekeraar was al jaren een van de duurzaamste van het land, maar doet er nu een schepje bovenop. In 2030 moet de CO2-afdruk van beleggingen 30 procent lager liggen dan nu. Ook moeten de investeringen geen ontbossing of watervervuiling in de hand werken.

Verantwoord en duurzaam beleggen

“We deden al aan verantwoord beleggen: geen zaken doen met bedrijven die wapens maken of ernstige milieudelicten begaan”, legt Catelijne Reissenweber van Zwitserleven uit. “Nu gaan we een stap verder: bedrijven waarvan wij denken dat ze de draai naar een duurzame toekomst niet kunnen maken, vallen af.” Om dat te bepalen, heeft Actiam (het Vivat-onderdeel voor vermogensbeheer) mensen in dienst die beoordelen welke bedrijven wel en niet als duurzaam gelden. “Een kolencentrale die geen plannen heeft om iets anders te gaan doen, valt bijvoorbeeld af”, zegt Reissenweber.

Lees ook: Grootste pensioenfonds ter wereld stapt in groene energie

De nieuwe koers zorgt niet voor hogere premies. “We hebben al jaren ervaring met duurzaam ondernemen, en omdat die expertise bij onze medewerkers zit kost het niets extra’s”. De focus op duurzaamheid kan het risico zelfs lager maken, denkt Reissenweber. “Bedrijven die klaar zijn voor de komende transities zijn toekomstbestendiger, en zullen dus ook in de toekomst rendement opleveren. Dat maakt duurzaam investeren veiliger.” Het is die overweging, samen met een groeiende vraag van klanten om meer duurzame investeringen, waardoor Zwitserleven besloot om helemaal over te stappen op duurzame beleggingen.

Bedrijven moeten zich aanpassen

De bedrijven waar Zwitserleven voortaan niet meer in investeert staan niet vast. “Als een bedrijf in de nabije toekomst toch grote stappen maakt om mee te komen in een duurzame toekomst, kunnen we alsnog heroverwegen of we investeren. De lijst is niet statisch; we willen ook juist dat bedrijven veranderen en alsnog welwillendheid tonen om zich aan te passen.”

Lees ook: Investeren Nederlandse pensioenfondsen in duurzaamheid?

Bron: Zwitserleven