16-12-2014 15:01 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In de jaarlijkse benchmark van de VBDO scoort de Nederlandse verzekeringsbranche door de bank genomen goed. Grote partijen doen het beter dan kleinere verzekeraars.

Wat betreft duurzaam beleggen presteren de Nederlandse verzekeringsbedrijven ook steeds iets beter. Ze naderen het niveau van de pensioenfondsen, onder institutionele beleggers de koplopers op dit vlak.

Zwitserleven, REAAL, ASR en Achmea handhaven ten opzichte van 2013 respectievelijk de eerste tot en met vierde plek. Zorgverzekeraar Menzis klimt drie plaatsten en komt nieuw binnen in de top 5. De grootste stappen zijn afgelopen jaar gezet door Zorg en Zekerheid, deze zorgverzekeraar stond vorig jaar nog op plek 20. In de benchmark van 2014 behaalt het bedrijf de tiende plek.

 

Benchmark

 

De VBDO, Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, publiceert de benchmark voor het vijfde jaar op rij. Het rangschikt de verzekeraars op duurzaamheid in beleggingsbeleid. De vereniging bekijkt hoe het beleid is toegepast, hoe het fonds is bestuurd en naar de verantwoording van de keuzes.

Net als in voorgaande edities blijven de kleinere spelers in de verzekeringsmarkt achter. “Dat is al zo sinds we de benchmark in 2010 startten. We zien de kleine spelers in de verzekeringsmarkt eigenlijk niet in beweging komen op het thema duurzaam beleggen”, aldus VBDO directeur Giuseppe van der Helm.

 

Aanbevelingen

 

Hoewel de VBDO overwegend positief is over de branche als geheel, doet zij in het rapport ook enkele aanbevelingen. Verzekeraars zouden hun stemrecht meer moeten inzetten om invloed uit te oefenen op bedrijven waarin ze investeren. Ook in de directe dialoog met die bedrijven is meer te halen, denkt de VBDO.

Bron: VBDO | Foto: Images Money, via Flickr