08-08-2012 13:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nog voordat de Spelen in Londen voorbij zijn, kondigt de organisatie van Rio 2016 aan de Engelsen te willen overtreffen in duurzaamheid.

In Beijing staat het Olympisch Stadion er al vier jaar ongebruikt bij. Het fameuze Vogelnest vormt een treurige herinnering aan het Olympische circus dat hier ooit aandeed.

Dit zal steeds vaker een uitzondering worden. De afgelopen twee decennia is duurzaamheid een concept geworden dat een steeds belangrijkere rol speelt tijdens de Olympische Spelen. Een trend die steeds grotere vormen aan zal nemen.

Zo werden na afloop van de Spelen in Atlanta in 1996 de Olympische gebouwen niet gesloopt, maar hergebruikt. Het Olympisch Stadion is nu de thuisbasis voor het de honkbalclub de Atlanta Braves en slaapzalen uit het Olympisch Dorp dienen als studentenhuisvesting. In Sydney werd in 2000 ’s werelds grootste zonne-energie installatie gebouwd en in Beijing werd tussen 2001 en 2008 €17 mrd uitgegeven aan duurzaamheidsmaatregelen.

Vier jaar later streefde Londen ernaar om “de groenste Spelen ooit” te worden. Hoewel niet alle doelstellingen behaald zijn, wordt onder andere 98 procent van het sloopafval gerecycled en wordt 40 procent minder drinkwater gebruikt dan de standaard.

Green Games for a Blue Planet

Al met al heeft Londen 2012 een hoge standaard gezet voor duurzaamheid op de Spelen. Rio de Janeiro hoopt deze inspanningen echter ruimschoots te overtreffen. De Spelen van 2016 gaan het thema ‘Green Games for a Blue Planet’ dragen.

In Brazilië komt op dit moment al 45 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen. Enkele doelen voor de Spelen zijn het openbaar vervoer volledig op schone biodiesel te laten rijden en fietspaden aanleggen om alle Olympische faciliteiten te verbinden.

Wolkenkrabber met waterval

Daarnaast wordt het Olympisch Dorp een “groen paradijs van flora en fauna” die het Amazonewoud moet nabootsen. Een enorme wolkenkrabber zal door middel van zonne-energie de inwoners van zowel het Olympisch Dorp als Rio de Janeiro van stroom voorzien. De toren van gebouw, dat geplaatst zal worden aan de kust van de stad, zal op speciale gelegenheden transformeren in een immense waterval die symbool staat voor de krachten van de natuur.

“Het project benadrukt de uitdagingen van het dreigende post-olietijdperk”, zegt het architectenbureau op hun website. “Het is een boodschap van een samenleving die rekening houdt met de toekomst.”

Bron: Greenbiz

Foto's: Gustav MWikinoticia