08-01-2015 13:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De interesse in de duurzame beleggingsfondsen van de Nederlandse bank Triodos groeit sterk. Sinds 2012 is het geïnvesteerde vermogen in de fondsen verdubbeld.

De SRI fondsen van Triodos beleggen uitsluitend in beursgenoteerde bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria. Het gaat om vier fondsen die de duurzaamheidseisen delen maar verschillen in beleggingsstrategie. Eind 2012 was het beheerd vermogen in de fondsen € 502 mln. Dat bedrag is opgelopen tot meer dan € 1 mrd.

"De aanhoudende groei van de Triodos SRI fondsen is een duidelijk signaal van de toenemende interesse in duurzaam beleggen via beursgenoteerde bedrijven", zegt Eric Holterhues, hoofd SRI bij Triodos Investment Management. "Dit is niet alleen het geval voor Triodos Investment Management, maar voor de gehele sector. Wereldwijd kiezen beleggers steeds vaker voor impact en niet uitsluitend voor rendement."

Groei en rendement

De prestaties van Triodos zijn ondanks de verdubbeling niet uniek in de markt. Het geïnvesteerd vermogen in duurzame aandelen en fondsen groeit sterker dan de beleggingsmarkt als geheel. Sectorbreed groeiden de beleggingen in duurzame beursgenoteerde bedrijven tussen 2011 en 2013 met 22,6 procent. De groei voor impactbeleggen, direct investeren in duurzame ondernemers of projecten, bedroeg in dezelfde periode maar liefst 132 procent.

Eerder bleek dat beleggers met een duurzame strategie in 2014 ook beloond zijn voor hun keuze. Vier Nederlandse duurzame beleggingsfondsen, waaronder ook die van Triodos, behaalden afgelopen jaar rendementen van 17,2 tot 19,2 procent.

Bron: Triodos | Foto: Tom Jutte, via Flickr