09-01-2015 16:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn is gestopt met beleggingen in hedgefondsen. Volgens PFZW voldoet die categorie niet aan de criteria van duurzaamheid, kosten en complexiteit.

De beleggingen in hedgefondsen zijn in 2014 vrijwel volledig afgebouwd, laat PFZW weten in een persbericht. In 2013 was de waarde van de investeringen in hedgefondsen nog 2,7 procent, € 3 mrd, van het totaal belegde vermogen.

PFZW was in 2003 een van de eerste pensioenfondsen in Nederland dat met beleggingen in hedgefondsen begon. Die strategie past echter niet meer in het huidige beleid.

Besluit

Volgens Jan Willem van Oostveen, manager Financieel- en Beleggingsbeleid, is het besluit onder meer ingegeven door "de hoge beloningen in de hedgefundsector en het vaak beperkte oog voor maatschappij en milieu". De beleggingen zijn bovendien te ingewikkeld en te duur, terwijl de rendementen onzeker zijn.

Het Pensioenfonds voor Zorg en Welzijn is het op een na grootste pensioenfonds van Nederland met meer dan twee miljoen deelnemende werknemers en oud-werknemers in de sector. Eind 2014 bedroeg het totale beheerde vermogen ruim € 156 mrd.

Bron: PFZW | Foto: Perpetual Tourist, via Flickr