12-01-2015 13:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland investeerde afgelopen jaar $ 6,7 mrd in hernieuwbare energie. Een groei van liefst 232 procent ten opzichte van 2013.

Dat blijkt uit cijfers gepubliceerd door Bloomberg New Energy Finance. Wereldwijd was de groei in investeringen in duurzame energieprojecten met 16 procent iets bescheidener. Toch was ook dat cijfer beter dan verwacht.

“Gedurende het afgelopen jaar voorspelden we dat de globale investeringen met ten minste 10 procent zouden stijgen," zegt Michael Liebreich, voorzitter van de adviesraad van Bloomberg New Energy Finance. "Dit resultaat overtrof onze verwachtingen."

In totaal is er in 2014 wereldwijd voor $ 310 mrd geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen. Ondanks de dalende olieprijs wist de duurzame energiesector daarmee voor het eerst sinds 2011 weer te groeien. In absolute zin was China koploper, het land investeerde bijna $ 90 mrd. De VS en Japan waren met ruim $ 50 mrd en $ 40 mrd, de nummers twee en drie.

Gemini

Met name vanwege grote investeringen in offshore windenergie lag de groei in Nederland hoog. Het 600 megawatt grote Gemini windpark was met $ 3,8 mrd goed voor meer dan de helft van de totale Nederlandse investeringssom in 2014.

Volgens Bloomberg is het Geminiproject, wanneer waterkrachtstuwdammen buiten beschouwing blijven, de grootste individuele projectinvestering in een hernieuwbare energie ooit.

Bron: Bloomberg | Foto: Kim Hansen, via Flickr