10-08-2012 08:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Als reactie op de kritiek van de EU dat het VN-klimaatbeleid niet zouden worden nageleefd, heeft de VS aangekondigd de maatregelen tegen opwarming van de aarde te blijven ondersteunen.

Er werd even flink getwijfeld, maar de VS steunen toch maatregelen tegen de opwarming van de aarde.

Afgelopen dinsdag maakten de EU, kleine eilandstaten en verschillende milieuactivisten zich openlijk zorgen over de naleving van de VS van een afspraak die op de klimaattop in Kopenhagen is gemaakt.

De afspraak tussen bijna 200 landen houdt in dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot maximaal twee graden Celsius boven de temperatuur van het pre-industriële tijdperk. Hiermee zouden overstromingen, droogte en een stijgende zeespiegel kunnen worden tegengegaan.

Flexibeler beleid

De ophef ontstond nadat Todd Stern, de Amerikaanse gezant voor klimaatverandering, vorige week in een toespraak suggereerde dat er een nieuw, flexibeler beleid moest komen. Hiermee zou niet gegarandeerd kunnen worden dat de doelstelling om onder de twee graden Celsius te blijven behaald wordt.

Als reactie hierop drong de Europese Commissie erop aan dat alle landen zich aan de doelstellingen moeten houden, aangezien de wereldwijde temperatuur al met 0,8 graden is gestegen. Ook neemt de CO2-uitstoot nog steeds toe: deze steeg in 2011 met 3,1 procent naar een recordhoogte. Het afgelopen decennium was de warmste sinds de temperatuur gedocumenteerd wordt, halverwege de negentiende eeuw.

Stern verklaarde woensdag dat de VS de doelstelling van de VN zal blijven ondersteunen en dat het beleid niet veranderd is. Het is onduidelijk of de eerdere uitspraak van Stern onzorgvuldig was of de weg bereidt voor een latere verandering van Amerikaans beleid.

Bron: Reuters

Foto: