29-01-2015 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse MKB heeft ruim € 13 mln binnengehaald in de nieuwste subsidieronde van het Europese Horizon 2020-programma.

Het Nederlandse bedrijfsleven doet het daarmee uitstekend. Alleen Groot-Brittannië haalde meer subsidiegeld op. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van cijfers van de Europese Commisie.

Van de 37 ingediende aanvragen in het Horizon 2020-programma zijn er zeven gehonoreerd. Daaronder zijn drie bedrijven die werken aan duurzame oplossingen voor de energie- en de transportsector: Ampyx Power, Ibis Power en Interbox.

1. Ampyx Power

Start-up Ampyx Power uit Den Haag werkt aan de ontwikkeling van de Power Plane, een onbemand lichtgewicht vliegtuig dat windstroom opwekt. Onder meer KLM, Schiphol en de Rabobank ondersteunen de innovatie. In 2013 haalde Ampyx Power al meer dan € 500.000 op met een crowdfundingactie.  Via het Horizon 2020-programma haalt het bedrijf € 2,5 mln op voor de verdere uitwerking.

2. Ibis Power

Het Eindhovense bedrijf Ibis Power schudde de bouwwereld door elkaar met het ontwerp voor een inbouw-windturbine die ook zonnestroom opwekt. Het Integrated Roof Wind Energy System (IRWES) produceert ook stroom als er weinig wind is. Bouwbedrijf Heijmans is betrokken bij de bouw van enkele prototypes. Het bedrijf van oprichter en directeur Alexander Suma ontvangt € 1,7 mln.

3. Interbox

Het Amsterdamse bedrijf Interbox ontwikkelt een lichtgewicht container die het vrachtvervoer door de lucht efficiënter en goedkoper moet maken. De luchtvaart wil met besparingen op gewicht vooral de brandstofkosten omlaag brengen. Interbox krijgt € 1,2 mln.

Het Horizon 2020-programma is bedoeld om onderzoek en ontwikkeling te stimuleren en de concurrentiepositie van Europa te versterken. Uit het Horizon 2020-programma wordt ook Climate-KIC gefinancierd. Tot 2020 is ruim € 80 mrd te verdelen voor de stimulering van wetenschap en innovatie in het bedrijfsleven en de universitaire wereld.

Bekijk het filmpje over Horizon 2020:

Bron: FD, Horizon 2020 | Foto: Horizon 2020