15-08-2012 07:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het duurzame getal van de dag: 0. Oftewel het aantal stellingen in de StemWijzer dat over duurzaamheid of hernieuwbare energie gaat.

In plaats daarvan wél vragen over winkelsluiting ("Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen of de winkels op zondag open mogen zijn.") en de eeuwige Joint Strike Fighter.

Jochum de Graaf, projectleider van de StemWijzer bij ontwikkelaar ProDemos zag geen grote verschillen tussen de partijen op het thema duurzaamheid. "De meeste partijen zijn voor het thema duurzaamheid. Wel zijn er kleine verschillen in het tempo waarin ze bepaalde doelstellingen willen bereiken."

Voor De Graaf en zijn team was het thema duurzaamheid daarom niet onderscheidend genoeg om opgenomen te worden als stelling. "We formuleren zogeheten discriminerende stellingen die kiezers helpen bij het maken van een keuze tussen de partijen."

Andere reden

Dat is dus een andere reden dan wat ProDemos op zijn website vermeldt: "De redactie van de StemWijzer kiest onderwerpen die op dit moment in de politiek en in de verkiezingscampagne veel aandacht krijgen."

De afwezigheid van duurzaamheid in de StemWijzer is volgens ProDemos geen bewijs dat het thema niet belangrijk is. "In het verleden is het thema vaak teruggekomen. Bijvoorbeeld nog bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten."

Duurzame kieswijzer

Later vandaag moet de duurzame kieswijzer Klimaatkeuze.nl online gaan. Nederlanders die voor de verkiezingen op 12 september duidelijkheid willen over het energie- en klimaatbeleid van politieke partijen kunnen daar terecht.