04-02-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bebossing en met houtskool verrijkte grond zijn de beste opties voor CO2-afvang en opslag. De maatregelen zijn geen alternatief voor het terugdringen van de uitstoot.

Dat concluderen onderzoekers van de University of Oxford in een rapport over CO2-afvang en -opslag. Ze onderzochten verschillende methoden om het broeikasgas uit de atmosfeer te verwijderen, de zogenoemde Negative Emissions Technologies (NETs).

Bebossing en het verrijken van grond met biohoutskool blijken de meest veelbelovende technieken. In vergelijking met andere technologieën zijn ze goedkoper en leveren minder onzekerheden op. Daarnaast heeft biohoutskool een bijkomend positief effect: het maakt de grond vruchtbaarder.

Minder effectieve methoden zijn de afvang en opslag van fabrieksuitstoot (CCS) en het onttrekken van CO2 aan de lucht. Ook het toevoegen van calciumoxide aan de oceaan heeft niet de voorkeur van de onderzoekers. Aan die technieken zijn grote risico's en hoge kosten verbonden.

Risico

De onderzoekers waarschuwen dat negatieve emissietechnologieën geen oplossing zijn voor het klimaatprobleem. Zelfs op grote schaal toegepast is de compensatie onvoldoende. NETs nemen de financiële risico's voor de fossiele industrie niet weg. Het rapport raadt bedrijven aan een CO2-beleid te ontwikkelen en rekening te houden met de kosten die de gevolgen van klimaatverandering met zich meebrengen.

 

De onderzoekers vegen NETs niet helemaal van tafel. Volgens hen is het raadzaam te investeren, voor het geval toekomstige doorbraken de technieken effectiever maken.

Bron: Bloomberg, University of Oxford | Foto: Nicholas A. Tonelli, via Flickr Creative Commons (bijgesneden)