04-02-2015 11:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De internationale zorgsector moet de investeringen afbouwen in de 200 grootste fossiele brandstofbedrijven. Over vijf jaar moet die operatie zijn voltooid.

Dat schrijft een coalitie van medische zorgorganisaties in het Unhealthy Investments-rapport. Het advies geldt zowel voor de zorgsector in Groot-Brittannië als daarbuiten.

Beleggen in de fossiele industrie brengt volgens het rapport onnodige financiële risico’s met zich mee. Naar verwachting laten internationale maatregelen tegen klimaatverandering de waarde van investeringen in steenkool, olie en gas fors dalen.

Het rapport adviseert om per direct te stoppen met nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen. Vervolgens moet de sector de aandelenportefeuilles van de hand doen. In 2020 zou de zorgsector geheel vrij moeten zijn van alle directe en indirecte investeringen in fossiele brandstoffen.

Immoreel

Naast de financiële onhoudbaarheid van fossiele investeringen vinden de zorgorganisaties de beleggingen immoreel en inconsequent. Het rapport wijst onder meer op gezondheidsproblemen die klimaatverandering met zich meebrengt. Volgens de samenstellers is het onacceptabel dat een zorgsector investeert in een industrie die de gezondheid schaadt.

In plaats daarvan kan de zorg beleggen in hernieuwbare energiebronnen. Die leveren evenveel of zelfs meer rendement, stelt het rapport.

Bron: Unhealthy Investments | Foto: Andrew Hart, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)