09-02-2015 15:32 | Door: Thijs ten Brinck

Het Noorse Government Pension Fund Global, met meer dan $ 850 mrd in beheer het grootste pensioenfonds ter wereld, stopt met investeringen in kolenmijnen en teerzandolie.

Het Noorse investeringsfonds past zijn beleggingsportfolio aan om de blootstelling aan klimaatrisico’s te reduceren. In de afgelopen drie jaar stapte het fonds uit 114 bedrijven die niet meer in de nieuwe strategie passen. Daaronder zijn vooral kolenmijnen, maar bijvoorbeeld ook cementmakers en palmolieproducenten. Dat geeft het fonds aan in zijn eerste rapport over maatschappelijk verantwoord beleggen.

 

350.org

 

Het Noorse fonds volgt hiermee gedeeltelijk de divesteringscampagne van de organisatie 350.org. Verschillende universiteiten, kerken en stadsbesturen hebben onder leiding van 350.org toegezegd volledig te stoppen met investeringen in fossiele bronnen.

Zo ver zal het Noorse Government Pension Fund Global vermoedelijk niet gaan. Het fonds, voorheen opererend onder de naam Petroleum Fund of Norway, behaalt het overgrote deel van zijn inkomsten uit Noorwegens grote olie- en gasreserves.

Bron: nbim.no, qz.com | Foto: Guillaume Baviere, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)