09-02-2015 17:00 | Door: Thijs ten Brinck

Hoewel de markt flink in beweging is en de verschillen groot zijn, laten investeringen in hernieuwbare betere rendementen zien dan aandelen in fossiele energie.

Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Mornignstar. Aandelen in de sector alternatieve energie maakten over 2014 een bescheiden rendement van 2,8 procent. Maar de sector energie als geheel ging vorig jaar met 7,8 procent omlaag. "Vooral in het vierde kwartaal is het verschil flink opgelopen, toen de fossiele brandstoffen met 17 procent daalden, terwijl alternatieve energie met 4 procent onderuit ging", aldus Fondsanalist Jeffrey Schumacher van Morningstar.

 

Alternatieve energiefondsen

 

Morningstar inventariseert in het rapport de prestaties van vijf beleggingsfondsen die investeren in alternatieve energie. Deze fondsen investeren vooral in hernieuwbare energiebronnen, maar ook in energietransport en -besparing. In 2014 trokken beleggers zich voor € 187 mln terug uit deze fondsen. Aan het eind van vorig jaar was er € 2,5 mrd belegd.

Het RobecoSAM Smart Energy EUR fonds deed het met een jaarrendement van ruim 12 procent het best, gevolgd door fondsen van Pictet en Blackrock met 11 procent. Fondsen van Vontobel (3,3 procent) en Deutsche Bank (-0,64 procent) bleven achter, maar gemiddeld hielden de fondsen stand in de moeilijke energiemarkt.

Bron: Morningstar | Foto: Thomas Kohler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)